niedziela, 15 września 2013

Cynamon - unikać czy wręcz przeciwnie( polubić)?



Cynamon – przyprawa znana z dzieciństwa, niektórzy go uwielbiaj zaś innych na sam zapach mdli.
Zastanawialiście się czasem nad właściwościami tej przyprawy? Coraz więcej ludzi dodaje go na słodko, a czasem do potraw wytrawnych. Właśnie dzisiaj to ja zaczęłam się nad tym zastanawiać gdy jadłam jabłka z cynamonem i miodem.
Jak pomaga nam w dbaniu o nasz organizm?:

- dodając nawet łyżkę rano do śniadania ( np. do owsianki) pomaga obniżyć poziom cukru we krwi a co za tym idzie zmniejsza ryzyko cukrzycy,
- zapobiega chorobą układu krwionośnego,
- działa przeciwbakteryjnie,
- nawet nie wielka ilość działa rozgrzewająco,
- zapobiega nowotworom,
- zapobiega chorobą serca,
-w Chinach używają go do leczenia przeziębień, wzdęć, nudności, biegunek a także da bolesne miesiączki.

Nie możemy zapomnieć o dodaniu cennej informacji. Otóż nasz cenny cynamon jest bogatym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Dzięki tym minerałom, nasz organizm, faktycznie może być leczniczy.

Oto 10 produktów do których można dodać cynamon :)
  1. Już wcześniej wspomniana owsianka
  2. Jabłka pieczone z miodem
  3. Kawa
  4. Herbata
  5. Koktajl gruszkowy
  6. Szarlotek i ciastek
  7. Do grzańca
  8. a nawet do... kotletów mielonych
  9. W internecie są fajne przepisy na zupę dyniową z cynamonem
  10. Żeberka po chińsku

Podsumowanie: Warto polubić cynamon, bo to on najlepiej działa na nasz organizm i chroni nas przed wieloma chorobami. Dodawajmy łyżkę dziennie do naszych smakołyków a nasz organizm odwdzięczy się zdrowiem i długą młodością.  

Buziaczki


Przepraszam, że ostatnio mnie nie było, ale jestem na wyjeździe u rodzinki i nie zawsze mam czas coś napisać. 

1 komentarz:

  1. podpisuję się w 100% pod twoim postem, sama na sobie odczułam zbawienne właściwości cynamomu .... krążenie w kończynach poprawiło mi się już po 1 m-cu zażywania.

    OdpowiedzUsuń