Sezon grillowy 2013 już się zaczął o sprawiło, że postanowiłam na ostatniego grilla zrobić masełko czosnkowo - ziołowe. podbiło serca paru strażaków z mojej strażackiej jednostki. Bardzo fajnie sprawdza się nie tylko na grilla, ale także na spotkania rodzinne i ze znajomymi, a bardzo proste do wykonania.
Składniki:
kostka masła
5 ząbków czosnku
posiekane pół pączka koperku
trochę soli i pieprzu
trochę pietruszki i czosnku niedźwiedziego
Dzień wcześniej wyciągam masło by w czasie przygotowywania było miękkie. Rano do miseczki daje masło i posiekane zioła, czosnek przeciskam przez wyciskarkę, doprawiam solą i pieprzem do smaku, ale tak by nie zabić smak czosnku i ziół. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. To jest wersja bez alkoholu, ale czasem dodaje do tego ok 20-30ml wytrawnego białego wina dla wyrazistości smaku. Wypróbujcie a na pewno podbije wasze serduszka.
Dzisiaj króciutko ponieważ bardzo źle się czuję, ale następne posty będą zawierać ciekawsze przepisy i będą nieco dłuższe. Do zobaczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz