niedziela, 25 sierpnia 2013

Pulpety mielone w sosie pomidorowym

Ostatnio w zamrażarce znalazłam mięso mielone i wpadłam na pomysł, że zrobie pulpety w sosie pomidorowym, lecz sypło mi się za dużo chilli cayenne i wyszedł pikantny sos pomidorowy, ale za to pyszny.


Składniki:

  • 0,4kg mięsa mielonego najlepiej z szynki
  • pieprz
  • 1 cebula cebula
  • łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • 2 kostki rosołowe
  • mały koncentrat pomidorowy
  • łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki Chilli cayenne
  • jajko i bułka tarta


Do miski wrzucam mięso mielone i cebulę pokrojona w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem oraz przyprawa do mielonych ( można kupić w Wszystkie przyprawy świata). Dodaję całe jajko. Wszystko mieszam razem i formuję kuleczki. Uformowane kotleciki obtaczam w bułce tartej mocno zmielonej. Do garnka wlewam ok 1L wody. I kiedy woda będzie się gotować dodaje kostki rosołowe i czekam, aż się rozpuszczą. Następnie dodaję kotleciki i pozostawiam pod przykryciem, aż się ugotują. Kiedy będą gotowe, część wody przelewam do wysokiego kubka  i mieszam z koncentratem pomidorowym, mąka i chilli cayenne. Całość mieszam i przelewam do garnka i mieszam, aż zgęstnieje. Całość z kotlecikami gotuje jeszcze na małym ogniu ok 10 minut i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz