środa, 25 września 2013

Pomysł na... ryba w lekkim cieście i kolorową sałatką



Pomysł na piątkowy obiad :) Myślę, że każdemu zasmakuje :)





Składniki:

  • 8 filetów rybnych w klockach
  • szklanka mąki pszennej typu 500
  • 3 jajka kurze rozmiar L
  • pół szklanki wody
  • margaryna do smażenia
  • 2 szczypty soli lub łyżeczkę przyprawy do ryb
  • pół kostki sera feta
  • papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • sól i pieprz do doprawienia sałatki
  • kukurydza w puszce
  • ulubiony sos do sałatki
  • mała kapusta pekińska


 Filety z ryby wyciągam by trochę się rozmroziły. Rozdzielam białko od żółtka. Białko ubijam z solą na sztywną pianę po czym po woli dodaje żółtka ( pojedynczo). Kolejną czynnością jest dodawanie po trochę wody i mąki na zmianę. Kiedy masa będzie gotowa. Ma mieć konsystencję gęstej masy jak na naleśniki. Na patelni rozgrzewam margarynę do smażenia. Kostki rybne moczę w masie i daję na patelnię. Smażę po ok 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Jeżeli zostanie masa można dodać ją do smażących się ryb. No i zabieramy się za sałatkę. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kosteczkę.Wrzucamy do miski. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do warzyw w misce. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy ulubiony sos sałatkowy.

1 komentarz: