sobota, 29 marca 2014

Racuchy z jabłkami i cynamonem na świeżych drożdżach


- 500 g mąki;
- pół kostki świeżych drożdży;
- 2 jajka;
- 500 ml ciepłego mleka;
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- szczypta soli;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka cynamonu ;
- 3 jabłka;
- olej do smażenia;
- ewentualnie cukier puder do posypania.

Przygotowanie

W wysokim naczyniu przygotuj zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru waniliowego, 1/2 szklanki letniego mleka i łyżki mąki. Całość wymieszaj i zostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do wysokiej miski  wsyp mąkę, sól, olej i wymieszaj. Możesz również wsypać cynamon lub możesz nim oprószyć później przygotowane jabłka. Dodaj lekko roztrzepane jajka i cały zaczyn. Wlej większość mleka. Wymieszaj całość dużą drewnianą łyżką. Jeśli wydaje się zbyt gęste dolej resztę mleka, a następnie ciasto dobrze wybij (wyrób) tą samą łyżką - powinno odchodzić od łyżki. Im lepiej ciasto zostanie wybite, tym racuchy będą pulchniejsze. Zostaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Jabłka umyj, obierz i pokrój na kawałki. Jeśli cynamon nie został dodany do ciasta, to teraz możesz nim oprószyć jabłka.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju - mniej więcej 2 cm od dna (im więcej tłuszczu, tym placki będą mniej go chłonęły i będą bardziej chrupiące). Za pomocą łyżki stołowej, nabieraj ciasto, delikatnie łącz z jabłkami i wkładaj na rozgrzany olej. Smaż na malutkim ogniu (aby racuszki dobrze się upiekły w środku) po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.

Usmażone racuchy przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem racuszki możesz posypać cukrem pudrem.

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz