Składniki:
- 500g makaronu łazanki
- 1kg kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 2 pędka kiełbasy
- 25dag boczku wędzonego
- 3 liście laurowe
- pieprz mielony
- kminek Ziołowy zakątek - sklep (kliknij)
- sól
- pół kostki masła ( ok 125g)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, siatkujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę. W dużym garnku rozpuszczamy masełko i dodajemy cebulę. Podsmażamy ok 5 minut. i dodajemy kapustę. Do garnka wlewamy 1l wody i doprawiamy kminkiem ( ja akurat dałam dużo by lepiej się trawiło w moim brzuchu), pieprzem i dodajemy liście laurowe. Co jakiś czas mieszamy, aż woda wyparuje. Makaron odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę. Boczek smażymy na patelni tak by wytopić z niego większość tłuszczu, a następnie dodajemy kiełbasę. Zawartość patelni dodajemy do garnka z kapustą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy porcjami makaron do garnka i dokładnie mieszamy, powtarzamy czynność aż uznamy, że jest wystarczająco makaronu. Gotowe do podania
UWAGA!!!
do 2 stycznia 2014 r. w sklepie Ziołowym Sklepie obowiązuje
ŚWIĄTECZNY KUPON RABATOWY – 3% wartości na produkty serii „Ziołowy Zakątek”.
Aby skorzystać z kuponu należy po dodaniu produktów, w koszyku produktów, w pozycji Kupon rabatowy
wprowadzić następujący kod: „2014″ a następnie
kliknąć przycisk „>>”
perfekcyjna gosposia, z chęcią zjadłabym Twoje łazanki :)
OdpowiedzUsuńOj kochana niestety dzieli nas wiele km :(( ale zapraszam do mnie z panem D. :))
Usuńuwielbiam łazanki a dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńŁazanki wyśmienite:) Co do kminku, lubimy, ale w niewielkich ilościach. :)
OdpowiedzUsuńSzczerze, to ja za kminkiem nie przepadam, ale mój partner bardzo lubi. Nasypałam sporo, ale nawet tego nie było czuć bo on jest wyjątkowo delikatny, dlatego polecam się w niego zaopatrzyć
UsuńŁazanki są ....takie domowe. Pyszne:)
OdpowiedzUsuńdomowe bo zdrowsze, nie lubie kupować gotowców i przepłacać. :)
Usuń