środa, 20 listopada 2013

Prosta zupa pieczarkowa

Dzisiaj coś dla tych, którzy uwielbiają pieczarki. U mnie pieczarki goszczą przynajmniej raz w tygodniu i to w różnych formach. Czasem z jajecznicą, z mięsem, a nawet w sałatce, ale tym razem w zupie :)




SKŁADNIKI:
  • 2,5L wody
  • 2 kostki rosołowe grzybowe
  • 10 dużych pieczarek
  • cebula
  • 100ml śmietanka 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pory
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, vegeta






Wodę wlewam do garnka i gotuję, wrzucam kostki rosołowe grzybowe. Następnie kroję warzywa i pieczarki w kostkę lub paseczki jak kto woli. Warzywa prócz cebuli wrzucam do gotującego się wywaru. Pieczarki i cebulę podsmażam na patelni na łyżce masła klarowanego. Kiedy pieczarki i cebula już się podsmażą wlewam na patelnię 2 szklanki wywaru z garnka i wlewam całość z patelni do garnka. Pozostawiam na 15 minut by wszystko się spokojnie pogotowało na małym ogniu. Następnie wlewam do wysokiego kupka ok 100 ml zupy i dodaję mąkę i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszam i wlewam z powrotem do garnka. Doprawiam solą i pieprzem oraz łyżeczką vegety. Pozostawiam na 5 minut i zupa gotowa :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz