poniedziałek, 2 grudnia 2013

Krokiety z kapustą i pieczarkami


Witam po długiej przerwie. Przepraszam, że ostatnio mnie nie było, ale byłam odcięta od internetu. Postanawiam się poprawić i na pewno w tym miesiącu zobaczycie wiele ciekawych pomysłów, głównie odnoszących się do naszych świąt Bożego Narodzenia, a przede wszystkich na Wigilię. Wigilia już za 22 dni a tu pierwszy przepis. Pomysł na krokiety z kapustą i pieczarkami.




Krokiety z kapusta i pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • Farsz do krokietów:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 150 g pieczarek
  • 2 niewielkie cebule
  • sól, pieprz, papryka
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju + dodatkowy olej do smażenia
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 2 jajko
  • 2-3 ziaren ziela angielskiego
  • bułka tarta
  • mąka pszenna




Kapustę opłukać i posiatkować na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą ( ok 1l) i dodać ziele angielskie. Gotować ok. 30minut. Pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni tak by soki puściły i dodajemy pokrojoną cieniutko w kosteczkę cebulkę. . Robimy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy resztę składników dokładnie mieszamy. Smażymy jak zwykłe naleśniki w miarę możliwości cieniutkie. Kapustę po gotowaniu odcedzamy i wyciągamy ziele angielskie, pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie już chłodniejsza dodajemy pieczarki z cebulką i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik dajemy ok. 1,5 łyżki farszu i zawijamy. Najpierw składamy trochę brzegi a następnie w rulonik. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem ok. 5 minut. Gotowe









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz