Witam po długiej przerwie. Przepraszam, że ostatnio mnie nie było, ale byłam odcięta od internetu. Postanawiam się poprawić i na pewno w tym miesiącu zobaczycie wiele ciekawych pomysłów, głównie odnoszących się do naszych świąt Bożego Narodzenia, a przede wszystkich na Wigilię. Wigilia już za 22 dni a tu pierwszy przepis. Pomysł na krokiety z kapustą i pieczarkami.
Krokiety z kapusta i pieczarkami - SKŁADNIKI:
- Farsz do krokietów:
- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g pieczarek
- 2 niewielkie cebule
- sól, pieprz, papryka
- Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 1-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju + dodatkowy olej do smażenia
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- Dodatkowo:
- 2 jajko
- 2-3 ziaren ziela angielskiego
- bułka tarta
- mąka pszenna
Kapustę
opłukać i posiatkować na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i zalać
wodą ( ok 1l) i dodać ziele angielskie. Gotować ok. 30minut. Pieczarki
pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni tak by soki puściły i
dodajemy pokrojoną cieniutko w kosteczkę cebulkę. . Robimy ciasto na
naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy resztę składników
dokładnie mieszamy. Smażymy jak zwykłe naleśniki w miarę możliwości
cieniutkie. Kapustę po gotowaniu odcedzamy i wyciągamy ziele angielskie,
pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie już chłodniejsza dodajemy
pieczarki z cebulką i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik
dajemy ok. 1,5 łyżki farszu i zawijamy. Najpierw składamy trochę brzegi a
następnie w rulonik. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z
każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem ok. 5 minut. Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz