niedziela, 29 grudnia 2013

Śledzie w oleju





  • pół małego wiaderka śledzi w zalewie solnej
  • 2 średnie cebule
  • szklanka oleju
  • 3 ziarna pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe



Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na całą noc. Rano śledzie kroimy w paski ( najlepiej nie za duże). Cebulę obieramy i przekrajmy na pół a następnie w cienkie paseczki ( w piórka). Do średniego słoika na dno dajemy 2-3 ziela angielskie i liść laurowy, następnie układamy warstwami cebulę i śledź na zmianę. Co jakiś czas dokładamy ziele i liść oraz pieprz. Po włożeniu do słoika wszystkich śledzi i cebulę, wlewamy olej. Całość szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na 10-12h. Po tym czasie śledzie w oleju są już gotowe i można je trzymać w lodówce nawet tydzień.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz