- pół małego wiaderka śledzi w zalewie solnej
- 2 średnie cebule
- szklanka oleju
- 3 ziarna pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Śledzie
płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy do miski i zalewamy
zimną wodą, pozostawiamy na całą noc. Rano śledzie kroimy w paski (
najlepiej nie za duże). Cebulę obieramy i przekrajmy na pół a następnie w
cienkie paseczki ( w piórka). Do średniego słoika na dno dajemy 2-3
ziela angielskie i liść laurowy, następnie układamy warstwami cebulę i
śledź na zmianę. Co jakiś czas dokładamy ziele i liść oraz pieprz. Po
włożeniu do słoika wszystkich śledzi i cebulę, wlewamy olej. Całość
szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na 10-12h. Po tym czasie
śledzie w oleju są już gotowe i można je trzymać w lodówce nawet
tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz