SKŁADNIKI:
- 2 kostki rosołowe
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- 600g mięsa mielonego z szynki
- 100 g ryżu sypanego ( ryż Basmati od Lestello )
- 3 duże pieczarki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- kucharek
- olej do smażenia
Do
wrzącej posolonej wcześniej wody wrzucamy ryż i gotujemy wg przepisu na
opakowaniu. Pieczarki kroimy wg uznania na mniejsze lub większe kawałki.
Ugotowany ryż odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy
mięso, ryż, pieczarki i rzem mieszamy doprawiając do smaku. Następnie
formujemy nie wielkie gołąbki ( w sumie powinno wyjść 7-8 gołąbków. Na
patelni rozgrzewamy olej i smażymy gołąbki z każdej strony po 5 minut.
Do małego garnuszka wlewamy 700ml wody i wrzucamy kostkę rosołową i
pozostawiamy do zagotowania się wody. Kiedy woda będzie zagotowana
dodajemy koncentraty pomidorowe i pieprz do smaku, pozostawiamy na małym
ogniu 3-5 minut. Następnie nasze gołąbki na patelni zalewamy sosem
pomidorowym i dusimy od 12-15 minut na małym ogniu.
o super to coś dla mnie bo ja zawsze odwijam z kapusty :D
OdpowiedzUsuń