czwartek, 6 lutego 2014

Gorąca czekolada z nutą wanilii


  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
 
Czekoladę rozdrobnij nożem lub blenderem. Ubij 50 ml śmietanki. W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i cukrem pudrem. Po 3 minutach wyciągnij wanilię, wrzuć czekoladę, dodaj 200 ml śmietanki. Gotuj na małym ogniu aż uzyskasz gęsty napój o jednolitej konsystencji. Przelej czekoladę do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną.
 
 





 


1 komentarz:

  1. Podobnie robię czekoladę w pracy, ale niestety bez wanilii, więc Twoja na pewno jest lepsza :)
    Buziaki kochana!

    OdpowiedzUsuń