sobota, 8 lutego 2014

Gołąbki bez zawijania z ryżem od Lestello

Dzisiaj przepis na gołąbki bez zawijania dla tych co nie lubią zabawy z zawijaniem kapusty. Do wykonania tego przepisu wykorzystałam ryż Basmati od Lestello. Zapraszam do wypróbowania



SKŁADNIKI:
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 600g mięsa mielonego z szynki
  • 100 g ryżu sypanego ( ryż Basmati od Lestello )
  • 3 duże pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kucharek
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do wrzącej posolonej wcześniej wody wrzucamy ryż i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy wg uznania na mniejsze lub większe kawałki. Ugotowany ryż odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy mięso, ryż, pieczarki i rzem mieszamy doprawiając do smaku. Następnie formujemy nie wielkie gołąbki ( w sumie powinno wyjść 7-8 gołąbków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy gołąbki z każdej strony po 5 minut. Do małego garnuszka wlewamy 700ml wody i wrzucamy kostkę rosołową i pozostawiamy do zagotowania się wody. Kiedy woda będzie zagotowana dodajemy koncentraty pomidorowe i pieprz do smaku, pozostawiamy na małym ogniu 3-5 minut. Następnie nasze gołąbki na patelni zalewamy sosem pomidorowym i dusimy od 12-15 minut na małym ogniu.














1 komentarz:

  1. o super to coś dla mnie bo ja zawsze odwijam z kapusty :D

    OdpowiedzUsuń