Cynamon – przyprawa znana z dzieciństwa, niektórzy go uwielbiaj
zaś innych na sam zapach mdli.
Zastanawialiście się czasem nad właściwościami tej przyprawy?
Coraz więcej ludzi dodaje go na słodko, a czasem do potraw
wytrawnych. Właśnie dzisiaj to ja zaczęłam się nad tym
zastanawiać gdy jadłam jabłka z cynamonem i miodem.
Jak pomaga nam w dbaniu o nasz organizm?:
- dodając nawet łyżkę rano do śniadania ( np. do owsianki)
pomaga obniżyć poziom cukru we krwi a co za tym idzie zmniejsza
ryzyko cukrzycy,
- zapobiega chorobą układu krwionośnego,
- działa przeciwbakteryjnie,
- nawet nie wielka ilość działa rozgrzewająco,
- zapobiega nowotworom,
- zapobiega chorobą serca,
-w Chinach używają go do leczenia przeziębień, wzdęć, nudności,
biegunek a także da bolesne miesiączki.
Nie możemy zapomnieć o dodaniu cennej informacji. Otóż nasz cenny
cynamon jest bogatym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
Dzięki tym minerałom, nasz organizm, faktycznie może być
leczniczy.
Oto 10 produktów do których można dodać cynamon :)
- Już wcześniej wspomniana owsianka
- Jabłka pieczone z miodem
- Kawa
- Herbata
- Koktajl gruszkowy
- Szarlotek i ciastek
- Do grzańca
- a nawet do... kotletów mielonych
- W internecie są fajne przepisy na zupę dyniową z cynamonem
- Żeberka po chińsku
Podsumowanie: Warto polubić cynamon, bo to on najlepiej działa na
nasz organizm i chroni nas przed wieloma chorobami. Dodawajmy łyżkę
dziennie do naszych smakołyków a nasz organizm odwdzięczy się
zdrowiem i długą młodością.
Buziaczki
Przepraszam, że ostatnio mnie nie było, ale jestem na wyjeździe u rodzinki i nie zawsze mam czas coś napisać.
podpisuję się w 100% pod twoim postem, sama na sobie odczułam zbawienne właściwości cynamomu .... krążenie w kończynach poprawiło mi się już po 1 m-cu zażywania.
OdpowiedzUsuń