- pół opakowania makaronu do spaghetti
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki suszonej bazylii
- puszka pomidorów bez skórki
- sól i pieprz
- mały koncentrat pomidorowy
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- olej
- ok 10 dag startego sera żółtego ( ja preferuje goude)
Na
patelni rozgrzewam olej do smażenia. Następnie na patelnię wrzucam mięso mielone,
które doprawiam solą i pieprzem ( najlepiej świeżo zmielonym). W czasie smażenia mięsa, obieram
czosnek i cebulę. Cebulę kroję w kosteczkę, zaś czosnek przeciskam przez
prasę do czosnku i dodaję do mięsa. Dosypuję bazylię i oregano.
Wszystko razem mieszam drewniana łopatką. Kiedy mięso jest już usmażone dodaję puszkę
pomidorów i koncentrat ( najlepiej pudliszki)oraz starty ser. Ja akurat zapomniałam kupić w
kostce ser i musiałam pokroić w kostkę plasterkowany. Wszystko razem
mieszam i pozostawiam na ok. 15 minut na małym ogniu. W tym czasie
gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu.
uwielbiam makarony :) ! pyszności !
OdpowiedzUsuńmagicznezyciemarty.blogspot.com
Witaj w klubie goude-lubców. :)
OdpowiedzUsuń