poniedziałek, 30 września 2013

Spaghetti z koncentratem PUDLISZKI




  • pół opakowania makaronu do spaghetti
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • puszka pomidorów bez skórki
  • sól i pieprz
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego
  • olej
  • ok 10 dag startego sera żółtego ( ja preferuje goude)

















Na patelni rozgrzewam olej do smażenia. Następnie na patelnię wrzucam mięso mielone, które doprawiam solą i pieprzem ( najlepiej świeżo zmielonym). W czasie smażenia mięsa, obieram czosnek i cebulę. Cebulę kroję w kosteczkę, zaś czosnek przeciskam przez prasę do czosnku i dodaję do mięsa. Dosypuję bazylię i oregano. Wszystko razem mieszam drewniana łopatką. Kiedy mięso jest już usmażone dodaję puszkę pomidorów i koncentrat ( najlepiej pudliszki)oraz starty ser. Ja akurat zapomniałam kupić w kostce ser i musiałam pokroić w kostkę plasterkowany. Wszystko razem mieszam i pozostawiam na ok. 15 minut na małym ogniu. W tym czasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu.









2 komentarze: