Pomysł na piątkowy obiad :) Myślę, że każdemu zasmakuje :)
Składniki:
- 8 filetów rybnych w klockach
- szklanka mąki pszennej typu 500
- 3 jajka kurze rozmiar L
- pół szklanki wody
- margaryna do smażenia
- 2 szczypty soli lub łyżeczkę przyprawy do ryb
- pół kostki sera feta
- papryka czerwona
- 2 pomidory
- sól i pieprz do doprawienia sałatki
- kukurydza w puszce
- ulubiony sos do sałatki
- mała kapusta pekińska
Filety z ryby wyciągam by trochę się rozmroziły. Rozdzielam białko od żółtka. Białko ubijam z solą na sztywną pianę po czym po woli dodaje żółtka ( pojedynczo). Kolejną czynnością jest dodawanie po trochę wody i mąki na zmianę. Kiedy masa będzie gotowa. Ma mieć konsystencję gęstej masy jak na naleśniki. Na patelni rozgrzewam margarynę do smażenia. Kostki rybne moczę w masie i daję na patelnię. Smażę po ok 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Jeżeli zostanie masa można dodać ją do smażących się ryb. No i zabieramy się za sałatkę. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kosteczkę.Wrzucamy do miski. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do warzyw w misce. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy ulubiony sos sałatkowy.
pycha :)
OdpowiedzUsuń