sobota, 5 października 2013

Ciasto czekoladowe z kaszą manną

Od razu zaznaczam, iż nie posiadam jeszcze blachy do pieczenia i zrobiłam to ciasto w urządzeniu żaroodpornym.





Składniki:
3-4 paczki herbatników
szklanka cukru
szklanka kaszy mannej
1l mleka
3 łyżeczki kakao gorzkiego
2 szt. polewy czekoladowej
posypka kolorowa
kostka margaryny


1. Kostkę margaryny, 0,75L mleka i szklankę cukru podgrzać w garnku, aż margaryna się rozpuści.


2. Blachę wykładamy herbatnikami

3. W szklance mleka rozpuszczamy kakao, następnie wlewany do garnka z mlekiem i margaryną





4. Do garnka z kakaem dodajemy kaszę manną i dokładnie mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na blachę z herbatnikami.


5. Masę z kaszy mannej przykrywamy herbatnikami.

6. Całość zalewamy rozpuszczoną polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi








1 komentarz:

  1. bardzo fajne, przyznam że takiego ciasta czekoladowego jeszcze nie jadłam:))

    OdpowiedzUsuń