Od dłuższego czasu mam smaki na ogórki kiszone i dlatego dzisiaj pomysł na zupę ogórkową :))
Składniki :
- porcja rosołowa
- 3-4 ogórki kiszone
- 300ml wody z ogórków
- 6-8 ziemniaków średniej wielkości
- duża marchew
- por
- seler
- mała śmietana 12%
- liść laurowy
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 ziela angielskie
- 2 łyżki koperku ( ja dałam mrożony)
- szczypta cukru
- pieprz
- 5 szklanek wody
W 5 szklankach wody gotujemy porcję rosołową. W tym czasie myjemy warzywa i kroimy w kosteczkę ( ogórki kiszone też). Pamiętajcie, że w seler lubi się chować ziemia więc umyjcie dokładnie. Kiedy zobaczycie już, że bulion jest gotowy wyciągnijcie porcję i wyjmijcie szary nalot na wodzie. Do garnka wrzuć wrzuć warzywa prócz ogórków kiszonych. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Pozostawiamy warzywa by ugotowały się na miękko. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy ogórki kiszone i wodę z ogórków. Doprawiamy pieprzem. Co jakieś 5 minut sprawdzamy smak zupy. Kiedy wyda wam się za kwaśna możecie dodać cukier. Koperek siekamy wraz z czosnkiem. Dodajemy do zupy. Z garnka odlewamy szklankę zupy i mieszamy ze śmietaną, następnie całość dajemy z powrotem do garnka. Pozostawiamy na 5 minut i obiad gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz