Hej wszystkim :)) Jak zapewne zauważyliście ostatnio robiłam zawijańce a'la gołąbki i pozostało mi trochę kapusty zielonej i wpadłam na pomysł, że zrobię kapuśniak :) Oto przepis na zupę, która zagościła po raz 1 w moim domu i cieszy się zadowoleniem domowników.
- 1 tacka włoszczyzny
- pół malutkiej kapusty młodej
- 30 dag kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1 liść laurowy
- 8-10 ziarenek pieprzu
- 25 dag boczku wędzonego
- sól, pieprz
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 kostka rosołowa
- łyżka vegety
- Przyprawa do rosołu i innych zup
Włoszczyznę i młodą kapustę
ścieramy na wiórki. Kiszoną kapustę ciachamy jak do surówki. Cebulę i
boczek kroimy w kosteczkę. Do jednego garnka dajemy młodą kapustę i
włoszczyznę, zalewamy 1,25L wody zimnej i dodaje ziele angielskie, liść
laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy ok 10-12 min. Do większego
garnka dodajemy kapustę kiszoną i zalewamy 1L wody i gotujemy. Na
patelni podsmażamy boczek, tak by tłuszcz z niego się wytopił. Kiedy
tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i podsmażamy na złocisty kolor.
Wlewamy szklankę wody mieszamy i wlewamy do garnka z kapusta kiszoną.
Następnie wywar jaki zrobiliśmy z warzyw dodajemy do garnka z kapustą
kiszoną. Wrzucamy kostkę rosołową, vegetę i doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy całość razem 30-40 min.
SMACZNEGO :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz