niedziela, 13 października 2013

Kapuśniak z 2 rodzajów kapusty

Hej wszystkim :)) Jak zapewne zauważyliście ostatnio robiłam zawijańce a'la gołąbki i pozostało mi trochę kapusty zielonej i wpadłam na pomysł, że zrobię kapuśniak :) Oto przepis na zupę, która zagościła po raz 1 w moim domu i cieszy się zadowoleniem domowników.

  • 1 tacka włoszczyzny
  • pół malutkiej kapusty młodej
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 8-10 ziarenek pieprzu
  • 25 dag boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 kostka rosołowa
  • łyżka vegety
  • Przyprawa do rosołu i innych zup









Włoszczyznę i młodą kapustę ścieramy na wiórki. Kiszoną kapustę ciachamy jak do surówki. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. Do jednego garnka dajemy młodą kapustę i włoszczyznę, zalewamy 1,25L wody zimnej i dodaje ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy ok 10-12 min. Do większego garnka dodajemy kapustę kiszoną i zalewamy 1L wody i gotujemy. Na patelni podsmażamy boczek, tak by tłuszcz z niego się wytopił. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i podsmażamy na złocisty kolor. Wlewamy szklankę wody mieszamy i wlewamy do garnka z kapusta kiszoną. Następnie wywar jaki zrobiliśmy z warzyw dodajemy do garnka z kapustą kiszoną. Wrzucamy kostkę rosołową, vegetę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy całość razem 30-40 min.



SMACZNEGO :))


Embed_xy6dqhj0ohngx2zdxdc4byxwyync2gzz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz