czwartek, 2 maja 2013

Żurek Winiary

Dzisiaj szybki obiadek z Winiary. Dawno nie jadłam żurku i postanowiłam zrobić mały porządek w lodówce i spiżarni.

Składniki
2 cebule
2 torebki Żurku winiary
0,5kg ziemniaków
3 białe kiełbasy parzone
8 jajek
sól i pieprz


Do garnka wlałam 2l wody i wrzuciłam obrane i umyte ziemniaki wraz z łyżeczką soli. Do małego garnka wlałam wodę i zaczęłam gotować jajka. W czasie kiedy ziemniaki i jajka się gotowały ja pokroiłam cebulkę w kosteczkę zeszkliłam na patelni na małej ilości oleju rzepakowego. Kiedy jajka się ugotowały zalałam je zimną wodą i zaczęłam gotować kiełbasę. Do słoiczka nalałam ok pół litra wody i wymieszałam proszek. Do gotujących się ziemniaków dałam obrane i pokrojone w kosteczkę jajka, zeszkloną cebulę i ugotowaną, pokrojoną kiełbasę. Wszystko wymieszałam i dodałam łyżeczkę pieprzu czarnego. Po jakiś 5 minutach dodałam żur ze słoika do garnka i pozostawiłam na 15 minut. Co jakiś czas mieszałam. Jak wieczorem wróciłam z pracy gar był pusty a brzuch mojego partnera pełny. :))

1 komentarz: