środa, 30 października 2013

Ogórkowa :))

Od dłuższego czasu mam smaki na ogórki kiszone  i dlatego dzisiaj pomysł na zupę ogórkową :)) 

Składniki :
  • porcja rosołowa
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 300ml wody z ogórków
  • 6-8 ziemniaków średniej wielkości
  • duża marchew
  • por
  • seler
  • mała śmietana 12%
  • liść laurowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koperku ( ja dałam mrożony)
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • 5 szklanek wody






 W 5 szklankach wody gotujemy porcję rosołową. W tym czasie myjemy warzywa i kroimy w kosteczkę ( ogórki kiszone też). Pamiętajcie, że w seler lubi się chować ziemia więc umyjcie dokładnie. Kiedy zobaczycie już, że bulion jest gotowy wyciągnijcie porcję i wyjmijcie szary nalot na wodzie. Do garnka wrzuć wrzuć warzywa prócz ogórków kiszonych. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Pozostawiamy warzywa by ugotowały się na miękko. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy ogórki kiszone i wodę z ogórków. Doprawiamy pieprzem. Co jakieś 5 minut sprawdzamy smak zupy. Kiedy wyda wam się za kwaśna możecie dodać cukier. Koperek siekamy wraz z czosnkiem. Dodajemy do zupy. Z garnka odlewamy szklankę zupy i mieszamy ze śmietaną, następnie całość dajemy z powrotem do garnka. Pozostawiamy na 5 minut i obiad gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz