piątek, 18 października 2013

Puree ziemniaczane z boczkiem i gałką muszkatułową


Dzisiaj przepis na szybkie i smaczne danie z bardzo prostych składników. U mnie często gości na kolację bo w moim domu uwielbiamy ziemniaki :)

Składniki:
1kg ziemniaków
30-35 dag boczku wędzonego
1 cebula
150ml mleka
1 łyżeczka koperku suszonego
sól 
pieprz
pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki, zaś boczek w nie za małą kosteczkę. Na patelnię wrzucamy boczek i smażymy tak długo aż z boczku rozpuścimy tłuszczyk. Następnie do boczku dodajemy cebulę by zeszklić. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a na patelnię z boczkiem i cebulką wlać mleko ( mleko zbierze cały tłuszcz i aromat boczku więc nie stracimy smaku boczkowego tłuszczyku :P). Zawartość patelni wlewamy do garnka z ziemniakami. Wsypujemy przyprawy. Koperek suszony możemy zastąpić mrożonym lub świeżym drobno pociachanym. Wszystko dokładnie ugniatamy i próbujemy. Możemy jeszcze dodać sól lub pieprz.
















Embed_xy6dqhj0ohngx2zdxdc4byxwyync2gzz

1 komentarz: